Reddingsactie 6 miljoen snacktomaatjes

De zomer van 2018 was heet. De hitte gaf groente- en fruitkwekers kopzorgen. Pruimen waren te klein. Aubergines te groot. Ze kwamen niet door de kwaliteitscontrole van de supermarkten. Ook 6 miljoen snacktomaatjes voldeden niet aan de eisen. Kweker Greenco vroeg ons de snacktomaatjes snel een goede bestemming te geven.
Reddingsactie 6 miljoen snacktomaatjes

Redden van de afvalhoop

Door de extreme hitte in de kas had een deel van de snacktomaatjes rimpeltjes en kleine deukjes. Maar ze waren nog o zo lekker! Daarom wisten we één ding zeker, wij redden zes miljoen snacktomaatjes van de afvalhoop. We maakten een strijdplan:

  • Met de eerste lading snacktomaatjes maken we een soepfabriek blij die soep maakt voor de Nederlandse Voedselbanken.
  • Met een advertentie op Marktplaats roepen we mensen op gratis snacktomaatjes op te halen bij de kassen van Greenco in Honselersdijk, Someren en de Wieringermeer.
  • Met de weggeefactie bij anti-voedselverspillingrestaurant Instock breiden we ons bereik verder uit.

Advertentie op Marktplaats


Donderdagmiddag plaatsten we de advertentie ‘6 miljoen gratis snacktomaatjes’ op Marktplaats. Binnen 24 uur hadden we 30.000 views te pakken. Uiteraard tipten we nieuwsmedia over deze opvallende reddingsactie van Greenco. Met heel veel media-aandacht, lange rijen bij de ophaalpunten én publieke bewondering voor de actie van Greenco tot gevolg.

Succesvolle reddingsactie

Uiteindelijk waren zaterdagochtend alle 6 miljoen tomaatjes gered. Het leverde honderden publicaties en social media posts op. En de allerbelangrijkste: de media-aandacht leidde tot kamervragen over groente en fruit met een afwijkend uiterlijk. In overleg met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten supermarkten en andere retailers hun kwaliteitsstandaarden te versoepelen. De supermarkten verkopen nu vaker groenten en fruit die ‘bijna perfect’ zijn.