Blog

Zo geef jij je creativiteit een boost

Hoe kom je tot creatieve ideeën? Wat moet je doen als je steeds maar vastloopt tijdens een brainstorm? En hoe werk je een concept verder uit? Daar weet het artistieke brein achter de comedyserie Fawlty Towers vast meer over, dacht Emma. Met herinneringen aan veel hilarische tv-momenten las ze het boek ‘Creativity’ van John Cleese. In deze blog deelt ze 5 tips uit het boek.

Zo geef jij je creativiteit een boost

Fawlty Towers: dé dvd box die vroeger in mijn ouderlijk huis standaard naast de TV lag. Als iedereen iets anders wilde kijken, was een aflevering van Fawlty Towers altijd een goed compromis. Elke aflevering van de comedyserie stond garant voor een nieuw probleem, een gekke situatie en hilarische typetjes om je mee te vermaken. Ik hoor mijn ouders nog lachen voor de tv: “Hoe verzín je het?”

Dat vond ik een goede vraag. En dus besloot ik a short and cheerful guide over creativiteit van Fawlty Towers-maker John Cleese te lezen. Hieronder deel ik 5 tips uit het boek, zodat ook jij je creativiteit een boost kan geven!

1. Brainstorm over wat je kent óf doe onderzoek

Je hebt de meest creatieve ideeën bij een onderwerp dat je kent en belangrijk vindt. Ga dus aan de slag met een onderwerp dat na aan je hart ligt. Óf doe onderzoek naar dat onderwerp, zodat je meer te weten komt.

Heb je het gevoel dat je nooit iets leuks kunt bedenken en altijd vastzit? Leen een tof idee. En ga vanuit daar verder werken door ermee te spelen of het helemaal af te pellen. En nee: dat is geen diefstal, maar “being influenced by”.

2. Creëer tijd & ruimte

Volgens Cleese heeft iedereen twee soorten verstand: de hare brain (analytisch, oplossend) en de tortoise mind (langzaam, ongecontroleerd). Dat schildpaddenbrein is actief als je onbewust op gedachten blijft kauwen. Bijvoorbeeld als je een ingewikkelde film hebt gezien en die film verschijnt een paar keer opnieuw in je hoofd. Uit de tortoise mind ontstaan nieuwe, creatieve ideeën.

Om je innerlijke schildpad aan te zetten, moet je ruimte creëren waarin je niet gestoord wordt en genoeg tijd vrijmaken om op gedachten te kauwen. Want onderbrekingen zijn de grootste boosdoeners voor creativiteit. Na een onderbreking kan het wel 20 minuten (!) duren tot je terug bent in je diepe focus.

3. Wissel tussen de hare brain en de tortoise mind en breng je creatieve idee verder

Natuurlijk moet je de ideeën die door je tortoise mind zijn bedacht wel testen. Daarom is het belangrijk om na je creatieve sessie als schildpad de hare brain weer aan te zetten. Zo verduidelijk je je gedachten en los je dingen die nog niet helemaal kloppen op.

Om tot een concept te komen dat creatief én uitvoerbaar is, beweeg je je heen en weer tussen de creatieve en analytische manier van denken.

4. Je idee uitwerken: kill your darlings

Heb je een creatief concept bedacht, dan is de volgende stap om je concept op papier te krijgen. Gelukkig hoeft dat niet in 1 keer goed. Begin gewoon en kijk waar je uitkomt. Om er daarna met de heggenschaar doorheen te gaan. Kill your darlings, zegt Cleese. En kijk kritisch naar de stukken die jij het allermooiste vindt. Merk je dat je jezelf in bochten moet wringen om die ene zin of dat ene stuk te laten werken – streep ze weg.

5. Test je idee met vier vragen

Staat je tekst op papier? Vraag om feedback. En doe dat nou niet door te vragen om aanscherpingen of suggesties. Hoe dan wel? Door vier vragen te stellen:

  • Wanneer verveelde je je tijdens het lezen?
  • Welk stuk begreep je niet of vond je onduidelijk?
  • Waren er punten die je ongeloofwaardig vond?
  • Was er iets dat je (emotioneel) tegenstrijdig vond?

Vervolgens verwerk je de feedback en ga je verder met je tekst. En als je er tijd voor hebt, herhaal je de feedbackronde een aantal keer bij verschillende mensen. Je tekst wordt er écht beter door.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer nuttige tips voor teksten? Kijk dan ook eens naar de expertblog die we eerder deelden, met schrijftips voor betere online teksten