Blog

Zo kan AI PR-professionals helpen

Aiii… gaan we het hier nu ook al over AI hebben? Jazeker! Want AI kan PR-professionals helpen bij hun werk. Hoe? Dat vertelt Thijs je hier.
Zo kan AI PR-professionals helpen

1. Onderzoek doen

Allereerst is AI een uitstekende onderzoekstool. Bijvoorbeeld om op basis van een briefing eerste ideeën en mogelijke richtingen te bepalen. Of om zoekwoordenonderzoek te doen voor de nieuwe webpagina van een klant. En hoewel je daar zelf – zonder de inzet van bijvoorbeeld ChatGPT – ook wel uit zou komen, bespaar je tijd en heb je in split second aanvullende inzichten.

2. Schrijven van basisteksten

Als je antwoorden wil op enkele veelgestelde vragen, kun je dat prima aan AI-tools vragen. En als je een basis nodig hebt voor een verdiepend artikel kan AI als sparringpartner dienen. Op de ruwe bouwstenen – die je wel nog even bij moet schaven – kun je doorbouwen.

3. Repetitieve zaken uitbesteden

Een artikel samenvatten kun je zelf doen, maar kun je ook uitbesteden. De Reader-app van Readwise kan artikelen, pdf’s en nieuwsbrieven voor je samenvatten. Heel handig als je snel wil zien wat het sentiment is of juist een samenvatting van een belangrijke publicatie nodig hebt. Via de integratie is het ook mogelijk om documenten vragen te stellen. Zo zie je snel of het artikel antwoord geeft op waar je naar op zoek was en dus de moeite van het lezen waard is.

4. Beeldmateriaal en schetsen maken

Je hebt een goed idee en bestaand beeldmateriaal geeft onvoldoende weer wat je bedoelt. Dan kun je zelf proberen iets moois te maken. Of je brengt onder woorden wat je graag laat zien en geeft AI een opdracht. Onder ander Midjourney en Dall-E 2 genereren beeldmateriaal voor je.

De kansen van AI

Natuurlijk. AI maakt fouten. Je zal dus kritisch moeten blijven op wat AI voorstelt. Wij zien de opbrengsten van AI-tools daarom als basis waarmee we tijd besparen en creativiteit aanwakkeren. Om met de tijd die we overhouden te doen wat ons als mens onderscheidend maakt: communicatieproblemen oplossen, creatief denken en doen en persoonlijk contact onderhouden. En dat maakt van AI-tools een welkome aanvulling voor onze toolbox.

Ben jij al met AI aan de slag?

De afbeelding hieronder is gemaakt met Midjourney en de prompt: ‘human working at a pc with a small robot standing on the desk colorful’